De politiezone Geel – Laakdal – Meerhout voert vanaf november belangrijke wijzigingen door in de verdeling van de wijken en wijkagenten in Geel. Om een betere aansturing en ondersteuning van de wijkagenten te kunnen bieden, is er gekozen om van één naar twee wijkcoördinatoren te gaan in Geel. Bovendien is er sinds kort ook een studentenagent in Geel. De wijkwerking vormt binnen de politiezone de hoeksteen van de organisatie.
Twee coördinatoren
De aansturing van de wijkagenten gebeurt nu door twee coördinatoren in plaats van één. Hierdoor is er een betere aansturing en ondersteuning van de wijkagenten mogelijk. Zij verdelen onderling hun taken.
Gelijke werklast
Dezelfde werklast voor elke wijkagent was een belangrijk uitgangspunt bij de hertekening. Bovendien hebben we getracht om de wijken zoveel als mogelijk binnen of buiten de stadskern samen te stellen en de problematieken te groeperen. Ook is er sinds kort een studentenagent in Geel. Hij combineert deze functie met deze van wijkagent in een buurt waar vele studenten op kot zitten.
10 wijken in wijkteam Geel
Wijkteam Geel telt nu tien wijken:
- Centrum Markt
- Centrum Nonnengang
- Centrum Werft
- Elsum
- Logen
- Kasseman
- Leunen
- Punt-Larum
- Ten Aard
- Zammel-Oosterlo
Sommige wijken zijn zelfs van naam veranderd. Wil je weten of je een andere wijkagent hebt en wat zijn contactgegevens zijn? Check dan snel www.pzglm.be. Gewoon je gemeente en straat selecteren op de homepagina en je ziet je wijkagent met zijn contactgegevens.
Stelen naar wijkteam Meerhout
De parochie Stelen wordt bij Winkelomheide gevoegd en valt vanaf nu, evenals Bel onder het wijkteam Meerhout. De openingsuren van het wijkkantoor Meerhout wijzigen lichtjes. Je kan hier terecht van maandag tot en met donderdag van 9 - 12 uur en van 14 - 16 uur. Maandag ook van 16 - 19 uur. Vrijdag alleen van 9 - 12 uur. In het wijkteam Laakdal wijzigt er niets aan de samenstelling van de wijken of aan de openingsuren.
Waarvoor kan je bij je wijkagent terecht?
Elke wijkagent heeft een bepaalde wijk onder zijn of haar hoede. Voor de bewoners vormt deze politie-inspecteur hét eerste aanspreekpunt voor alle vragen en problemen over veiligheid en leefbaarheid. Hij of zij rijdt vaak rond op de fiets en is makkelijk aanspreekbaar.
Je kan bij je wijkagent terecht om
- veiligheids- en leefbaarheidsproblemen te melden
- overlastproblemen te signaleren
- advies over een woonsituatie te vragen
- onveilige of hinderlijke verkeerssituaties door te geven
- kleine en ontluikende conflicten te bespreken
- kleine criminaliteit door te geven
- te bemiddelen en advies te geven bij burgerlijke geschillen
- extra toezicht te houden bij afwezigheid: bruiloft, begrafenis, vakantie, …
Andere taken
De wijkagent houdt bovendien toezicht in de wijk, zorgt mee voor de veiligheid in de buurt van de schoolpoort, onderhoudt contacten met externe partners, werkt mee aan preventieve of repressieve controles, houdt verkeerstoezicht aan gevaarlijke punten, voert herbezoeken uit bij slachtoffers van een inbraak, doet bevolkings- en vreemdelingenonderzoeken, levert bijstand aan deurwaarders, …
Je zal je wijkagent ook regelmatig zien op evenementen.